Online advertising werkt nog beter in combinatie met sterke social- en influencer content. Check de diensten van ons mede Endeavour agency 3sixtyfive.

Het is alweer bijna voorbij…14 March 2019

SXSW 2019 in Austin, Texas

Het voelde als thuiskomen, of meer een soort terugkomen naar de plek waar wat bijzonders met je gebeurd is. Voor mij voelt dat in ieder geval wel zo. Vorig jaar was voor mij de eerste keer en daar is wat gebeurd. Ik heb na dik twaalf jaar in het vak het gevoel dat ik het allemaal wel begrepen heb en dat er niet zoveel meer voor mij te ontwikkelen is. En dan ga je met je collega’s en vrienden naar Austin en kom je er dus achter dat je wel degelijk nog een hele weg te bewandelen hebt! Zóveel nieuwe dingen en inspiratie door alle talks, keynotes en discussies die je bezoekt.

Het bezoek van vorig jaar heeft mij ongelofelijk geïnspireerd, maar vooral ook gemotiveerd om weer met mijn vakgebied aan de slag te gaan, alsof ik een starter ben op de arbeidsmarkt! Mijn enthousiasme geeft gelukkig ook af op anderen, zoals mijn team…Wat gaat SXSW dit jaar doen? Ga ik weer helemaal ondersteboven en overrompeld worden? Kan dat eigenlijk wel?! SXSW staat bekend als hét congres/festival op innovatief tech en marketinggebied. Vele andere stromingen, als Film, Muziek en Gaming zijn natuurlijk ook sterk vertegenwoordigd.

De effecten van Artificial Intelligence op onze samenleving

SXSW was ook dit jaar zeker de moeite waard. Zo heb ik dus tot nu toe al veel over AI mogen zien, een ook in 2019 sterk opkomende tech trend, maar dit jaar gingen veel sessies ook over de effecten van AI op onze samenleving. Het is echt te te merken dat hier dit jaar de nadruk ligt. Er waren  minder praatjes over de nieuwe technieken en de nog uit te rollen platformen… De nadruk lag meer op de rol van de samenleving en de menselijkheid binnen al deze tech, waarin AI de hoofdrol speelt. Peng T. Ong (succesvol ondernemer) voorspelt dat we binnen 20 à 30 jaar in principe niet meer hoeven te werken… ‘Best leuk’ denk je dan, maar daar komen toch weer wat uitdagingen bij kijken, zoals je je kunt voorstellen. 

Opvallend is dat het vrijwel allemaal gaat om het rekening houden met de human factor. Je kan er haast niet omheen dat men het heeft over het feit dat AI een verlengstuk moet zijn van de menselijke beslissingen die wij dagelijks nemen. Vorig jaar werd er nog veel over de ‘gevaren van AI’ gesproken. Dat heeft plaatsgemaakt voor kansen die we moeten pakken als mensen. Kortom, laten we met behulp van AI stappen maken die ons een soort van verlichten naar het volgende ‘level of humanity’. Best zware koek, als je het zo bekijkt.

Talks en workshops 

De zware AI-koek heb ik gelukkig wel kunnen afwisselen met talks van o.a. Tim Ferris (bekend van the 4 hour workweek), Douglas Rushkoff (schrijver van Team Human) en Michael Nieling (oprichter Ocupop) die een talk gaf met de titel “I’m your boss and I’m full of shit”… zeer leerzaam! De selectie van talks verliep dit jaar voor mijn gevoel wel anders. Ik merk dat ik mijn shock van vorig jaar niet overtroffen krijg, dus ik moest nu wel echt goed kijken waar ik wel- en niet heen wilde.

Ook om de lange zitmomenten een beetje te breken ben ik ook maar een workshop Zonnepaneel maken gaan doen. Superleuke sessie waarin de oprichtster van GroupHugTech ons heeft uitgelegd wat we allemaal kunnen doen met solar panel tech. Als nerd/geek word je hier dus wel warm van. Ik krijg in elk geval behoorlijk zin om alles wat ik heb, te outilleren met zonnepanelen enzo. Niet dat het veel gaat doen, maar wel leuk als je overal je telefoon kan opladen…

De laatste loodjes 

Ik ben nu op de laatste dag de laatste hand aan het leggen aan dit kleine artikel. Straks een biertje drinken bij New Dutch Wave: het huis hier in Austin, waar alle Nederlanders bij elkaar komen om de dag af te sluiten. Zo te horen is de ‘Music Track’ (het muziekonderdeel van SXSW) hier op volle toeren gekomen en gaan we daar nog even van genieten.

Binnenkort zullen we onze bevindingen delen op een speciaal evenement voor onze relaties welke ons zuster-bureau 3sixtyfive ieder jaar organiseert. De uitnodigingen hiervoor zullen snel verzonden worden!