SSL Certificatie en SEO

Helpt SSL certificatie bij de SEO van je website?


Voor een antwoord op deze vraag kunnen we het kort houden; Ja, een SSL certificaat heeft een positieve invloed op je ranking in Google. De zoekmachinegigant heeft aangegeven dat ze websites met een dergelijk certificaat een ranking voordeel geven. Google wil van het internet een veilige omgeving maken met geoptimaliseerde websites en webshops. Ondanks dat momenteel het verschil in ranking bij http en https erg klein is, zal dit in de toekomst waarschijnlijk meer belang krijgen. Ook komt het voor bezoekers in veel gevallen beter over en geeft het een stukje vertrouwen voor de gebruikers.


Wat is SSL certificaat eigenlijk?


SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het is een gegevensbestand dat een cryptografische key aan de gegevens van een bedrijf koppelt en hiermee de ‘echtheid’ garandeert.  Ook zorgt het bestand voor een beveiligde verbinding tussen de server en browser. Dit is voornamelijk van belang bij het versturen van creditcard gegevens, persoonsgegevens of inloggegevens.


Een SSL certificaat kan verschillende types hebben. Deze types maken voor het ranking voordeel niet uit, zolang de gegevens beveiligd worden verzonden is het goed.


Wat is het verschil tussen http en https?


Computers en servers ‘praten’ met elkaar via een bepaalde taal. Wanneer dit tussen een server en een computer gaat, in het geval van het internet, gebruiken zij het protocol genaamd http (Hyper Text Transfer Protocol).  Omdat deze taal voor alle computers hetzelfde is, is het relatief makkelijk om de communicatie te onderscheppen en te begrijpen door bijvoorbeeld hackers of andere systemen.


Bij https staat de S voor Secure. Hierbij wordt de taal versleuteld met een encryptie key en kunnen alleen de verzender en de ontvanger deze lezen en begrijpen. Hierdoor is het voor andere partijen een stuk moeilijker om te achterhalen welke gegevens er verstuurd worden tussen een computer en een server. Dit geeft een groot voordeel in de veiligheid van de websites en wordt op zijn beurt weer beloond door Google met een (iets) hogere ranking.


Hoe kom ik aan een SSL certificaat?


Er zijn verschillende bedrijven die deze verstrekken, deze staan vaak los van de hostingpartijen. Daarnaast moet zo’n certificatie ook nog een mogelijkheid zijn bij de hostingpartij die jouw server beheert. Sommige hostingpartijen zullen je een duurder pakket laten nemen wanneer je graag https voor de URL wil, maar dit is niet altijd nodig. Kijk dus even goed rond wat verschillende aanbieders zeggen voordat je een keuze maakt!

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.