Nieuw Google Algoritme: Panda 4.0

Op 21 Mei 2014 tweette Matt Cutts dat Google een nieuwe update van het algoritme Panda werd uitgerold. 


Vorig jaar maakte Google bekend dat het zich niet alleen maar meer gaat richten op grote veranderingen in het algoritmes maar dat het iedere maand aanpassingen doorvoert. Maar ondanks die aankondiging komt Google dan nu toch met een grote update in een van de algoritmes; Panda 4.0. 


Panda is een algoritme wat zich vooral richt op slechte kwaliteit en dubbele content op website. Het voorkomt dat sites die dit gebruik maken van slechte kwaliteit content of bijvoorbeeld aan keyword-stuffing doen hoog in de Google Rankings terecht komen. De update is nu officieel 2 dagen gelanceerd en de effecten beginnen al langzaam zichtbaar te worden. De Panda update heeft niet alleen negatieve gevolgen voor websites met slechte content, het heeft ook positieve invloed op websites die juist wél goede content gebruiken. Dit soort sites kunnen dus juist een toename verwachten in Rankings en bezoekersaantallen. 


Searchengineland.com berichtte gister over de Winners & Losers door de Panda 4.0 update. Daaruit kwam naar voren dat een grote verliezer vooral de website Ebay.com is, redenen worden er natuurlijk niet gegeven en ook zijn dit alleen maar speculaties die gebaseerd zijn op metingen van anderen, niet op die van Ebay zelf. Ebay is volgens het Amerikaanse Moz van plaats 6 naar 25 gezakt, en ook in de UK is Ebay flink gedaald in zijn SEO visibilty. Volgens searchmetrics.com zijn ze zo’n 33% gedaald in hun zichtbaarheid. Maar zoals gezegd komen er niet alleen verliezers uit een update maar ook winnaars. Volgens Searchmetrics is dit onder andere Buzzfeed.com met een toename van 25% maar bijvoorbeeld ook Shopsyle.com met een toename van 250& of Medterms.com met 500%. Ook hier gaat het vooral om opvallende toenames is visibilty, of dit echt door Panda 4.0 komt is niet geheel met zekerheid te stellen. Wat Panda 4.0 voor ons en onze klanten inhoudt gaan we natuurlijk goed in de gaten houden de komende tijd. Houdt ons blog in de gaten of volg ons op Facebook.com.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.