Google Algoritmes en Updates

Om te bepalen welke sites naar boven komen met welke zoekopdrachten maakt Google gebruik van algoritmes, ingewikkelde wiskundige formules die strikt geheim zijn. Google maakt gebruikt van honderden algoritmes waarvan de meeste niet eens bekend zijn maar soms laat Google wat los over welke updates er zijn doorgevoerd om de zoekresultaten te verbeteren.


In dit artikel worden de meest bekende updates van Google besproken.


Pirate


Veel in het nieuws geweest de afgelopen jaren, het bannen van websites die illegale content aanbieden zoals films en muziek. De internet-aanbieders in Nederland bannen al websites zoals The Pirate Bay maar ook Google is hier mee bezig. Organisaties zoals Brein in Nederland  en DMCA in Amerika melden deze websites aan bij Google en vervolgens zorgt Pirate ervoor dat deze websites lagere rankings krijgen in de zoekresultaten. in 2014 heeft de zoekmachine gigant al meer dan 345 miljoen meldingen binnen gekregen met het verzoek deze websites te verwijderen  uit de zoekresultaten.


Pigeon


Pigeon richt zich voornamelijk op lokale zoekresultaten. Het helpt de gebruiker meer relevantere zoekresultaten te weergeven die zich dichtbij bevinden. Als je bijvoorbeeld zoekt op “loodgieter” omdat je een lekkage hebt, is het natuurlijk fijn om een loodgieter te vinden die dichtbij is. Op dit moment is Pigeon vooral actief in de Engelstalige landen maar naar verwachting zal dit ook uitgebreid worden naar Europa. 


Penguin


Penguin en Panda zijn misschien wel de meest bekende algoritmes van Google en deze worden ook het meest geüpdate. Peguin richt zich vooral op de links die van en naar een website gaan. Er wordt veel gepraat over Penguin omdat de gevolgen van deze update best groot kunnen zijn. Zo zijn er websites geweest die in het verleden goed scoorde omdat ze gebruik maakte van veel links vanaf andere (spammy) websites maar die nu behoorlijk zijn gedaald of zelfs een penalty van Google hebben ontvangen vanwege deze acties. De laatste Penguin Update was eind 2014 maar loopt nog steeds.


Panda


Panda zag ook een grote update vorig jaar, dit algoritme richt zich vooral op de content van websites. Websites die op een verkeerde manier content gebruiken om hoger uit te komen in de zoekresultaten van Google zullen dan ook vroeg of laat te maken krijgen met Panda. Panda wordt samen met Penguin gezien als een van de belangrijkste en meest invloedrijke algoritmes op het gebied van SEO.


Hummingbird


Een van de nieuwste algoritmes uit de dierentuin van de zoekgigant is Hummingbird. Het zoekgedrag van internet gebruikers veranderd, en steeds meer mensen zoeken doormiddel van het intypen van hele zinnen in plaats van keywords. Hummingbird zorgt ervoor dat op een snelle en efficiënte manier deze manier van zoeken steeds makkelijker en relevanter wordt. De site en content wordt op bepaalde manier gescand waardoor de achterliggende betekenis van een tekst gevonden kan worden en gepresenteerd wordt aan de gebruiker.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.