E-commerce Tactics: Een flinke boost voor je webshop met 7 SEA tactieken

Ecommerce marketing in 2021

Als doorgewinterde webshopeigenaar of e-commerce manager heb je vast wel eens met de volgende vragen geworsteld: hoe genereer ik meer omzet? Hoe verhoog ik het gemiddelde bestelbedrag? Dit zijn brandende vragen waar menigeen webshopeigenaren mee zitten. Vooral het definiëren van een solide e-commerce marketing strategie kan een flinke uitdaging zijn zijn. Het kan er namelijk erg competitief aan toe gaan in het e-commerce landschap. Goed gevonden worden is namelijk essentieel voor elke webshop, of je nou aan dropshipping doet of een niche webwinkel beheert. Gelukkig kunnen wij je een handje helpen!

Sinds de COVID-uitbraak zijn de consumentenbestedingen flink gestegen. Ook werden bij de Kamer van Koophandel maar liefst 13.675 webshops gelanceerd. Door de toenemende concurrentie is e-commerce en online marketing nog nooit zo belangrijk geweest. Je wilt immers bovenaan staan in de zoekresultaten tegen een zo laag mogelijke prijs. Wil jij snel groeien met je webshop? Ga dan aan de slag met Search Engine Advertising! Dit is de snelste manier om gevonden te worden. Hoe je dat doet? Lees onze 7 SEA-tactieken om de concurrentie te slim af te zijn.

De 7 Search Engine Advertising tactieken voor meer omzet

Search Engine Advertising (SEA) en e-commerce marketing gaan hand in hand

Search Engine Advertising is een essentieel onderdeel van e-commerce marketing voor een e-comm business. Je kunt namelijk als een speer de toppositie bereiken voor jouw producten of services mits je de juiste tactieken hanteert. Dit zijn dé zeven SEA-tactieken om jouw webshop naar een hoger niveau te tillen!

Tactiek 1: Maak je inspanningen meetbaar via Google Analytics 4

Allereerst: wil je het maximale uit e-commerce en online marketing halen, dan is inzicht krijgen in jouw webstatistieken essentieel. Zonder data ben je immers niet in staat om de juiste beslissingen te maken. De kans is groot dat jij al bekend met met Google Universal Analytics. In feite is het een onmisbare tool om data te verzamelen, zodat jij bijvoorbeeld de effectiviteit van je SEA-campagnes kunt inzien. Het is daarbij wel van belang om “e-commerce tracking” in te schakelen. Bij elke aankoop wordt bepaalde data, zoals het bedrag, meegestuurd. Deze data wordt niet verwerkt als “e-commerce tracking” is uitgeschakeld.

Example of Ecommerce Settings in Analytics

Recentelijk heeft Google de nieuwste versie van Google Analytics gelanceerd: Google Analytics 4 (GA4). Door de verbeterde integratie met Google Ads is het nu nog makkelijker om specifieke doelgroepen te maken. GA4 zorgt ervoor dat je doelgroeplijsten automatisch worden geupdate zodra een bezoeker een bepaalde actie, zoals een aankoop, heeft verricht. Daarnaast omarmt GA4 de kracht van AI. Op basis van vergaarde inzichten zal Google met nieuwe doelgroep suggesties, oftewel “Predictive Audiences” komen. Denk hierbij aan gebruikers die in de komende 28 dagen naar verwachting het meest zullen uitgeven.

 

Op dit moment raadt Google iedereen aan om Universal Analytics te gebruiken in combinatie met GA4. Toch raden we je aan om GA4 alvast in te richten om de overstap zo soepel mogelijk te maken. E-commerce tracking is namelijk op de schop gegooid met de lancering van GA4. Je zult via Google Tag Manager bepaalde variabelen, zoals “view_item”, moeten aanmaken die moet worden opgehaald vanuit een Data Layer. Een Datalayer is een gegevenslaag die met een bepaalde gebeurtenis kan worden meegestuurd. Dit is een tijdrovende klus, dus zorg ervoor dat je dit tijdig op orde hebt. In een toekomstige blog zullen we hier dieper op ingaan.

Tactiek 2: Op zoek naar zoekintenties

Zodra je de meetbaarheid in orde hebt gemaakt, is het tijd voor de volgende stap: het vinden van de juiste zoekwoorden voor jouw webshop. Elk zoekwoord verbergt een bepaalde intentie. Op basis van deze intentie kan jij campagnes indelen. Iemand die bijvoorbeeld “televisie” zoekt, zal aan het begin van de funnel staan. Daarentegen, iemand die zoekt op “OLED55C16LA” zal in de aankoopfase zitten.

 

Kortom, het is verstandig om te bieden op productcodes, oftewel SKU’s. Als iemand op een specifieke productcode zoekt, dan zal deze persoon een grotere kans hebben om een aankoop te verrichten. In combinatie met Dynamic Keyword Insertion (DKI) kun je deze woorden automatisch in de advertentie kop laten verschijnen, zodat jij niet voor elke product een aparte advertentie hoeft aan te maken.

Tactiek 3: Google Shopping omarmen

Als een potentiële klant op zoek gaat naar een bepaalde zoekterm, dan verschijnen er vaak productafbeeldingen boven de zoekwoord-resultatenpagina. Google Shopping inzetten is bij uitstek dé tactiek om je e-commerce marketing een boost te geven. De focus ligt hier voornamelijk op het vertonen van productafbeeldingen, beoordelingen en prijzen. Je bent uiteraard extra relevant.

 

Wat moet je doen om je producten in Google weer te geven? Een productfeed en een Merchant Center-account aanmaken. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om gratis jouw producten via Google Shopping aan te bieden. Alleen zullen jouw producten niet bovenaan de resultatenpagina verschijnen, maar in een aparte tab genaamd “Shopping”. In een toekomstige blog zullen we hier meer over vertellen.

Voorbeeld shopping campagnes

Tactiek 4: Automatisch adverteren met Dynamic Search Ads (DSA)

Het kan zomaar zijn dat jij een webshop hebt met meer dan duizenden producten. Het zal dan een tijdrovende klus worden om voor elk product een aparte advertentie op te zetten. De oplossing: Dynamic Search Ads. De kracht van DSA’s zit ‘m vooral in het automatisch genereren van advertentiekoppen en landingspagina’s. Het enige wat jij hoeft te doen, is een aantal beschrijvingen van 90 tekens te geven en een selectie van pagina’s te maken. Google doet de rest.

Gouden tip: wij raden aan om een DSA naast je reguliere zoekwoord campagnes te draaien. De reden hiervoor is dat je bij een DSA minder grip hebt op je advertenties. Wel kan je met een DSA onbekende populaire zoektermen opvangen.

Tactiek 5: Extensies inzetten

Het vertonen van extensies is een essentieel onderdeel van een goede SEA-campagne. Een goede extensie pakt de aandacht en vergroot de kans op een klik. In een notendop: een extensie is een uitbreiding om een bestaande advertentie die onderaan een advertentie mogelijk kunnen worden weergegeven.

 

Voor e-commerce marketing via Google Ads zijn Automatische Extensies voornamelijk interessant. In feite laat je Google voorspellen welke extensie de prestaties zal verbeteren. Vervolgens maakt Google deze automatisch aan. Waarom zou je dat doen? Simpel. Google verzamelt informatie en beoordelingen van een webshop en die kunnen (mogelijk) worden weergegeven in de vorm van verkopersbeoordelingen. Mits je webshop goede beoordelingen heeft, zal dit een boost geven aan het aantal klikken.

Hierna zijn we onder andere met de volgende thema’s aan de slag gegaan 

  • Meer nieuwsbriefinchrijvingen genereren 
  • Loyaliteitscampagne via e-mail opgezet 
  • Het aantal one time buyers verlagen
Search Ads Extensies in Google voorbeeld

Tactiek 6: Maak gebruik van Remarketing

Remarketing is onmisbaar in elke e-commerce campagne. De reden hiervoor is dat het merendeel van de bezoekers geen aankoop verricht tijdens hun eerste bezoek. Als je een shopping feed hebt, kun je aan de slag met Dynamische Remarketing Campagnes. Met deze Display campagne is het mogelijk om eerdere bezoekers te verleiden met een specifieke advertenties om een nieuw bezoekje te brengen. Met Dynamische Remarketing Campagnes is het zo dat de bezoeker producten krijgt te zien in de advertentie waarmee hij eerder interactie heeft gehad. Dit maakt de advertentie extra relevant en zorgt daarom dus voor betere doorklikpercentages en meer aankopen.

Fietsenconcurrent voorbeeld DSA campagnes

Een andere vorm van remarketing is de zogenaamde RLSA-campagne. Deze term staat voor Remarketing Lists for Search Ads. Het verschil met het bovenstaande is dat een RLSA-campagne draait om tekstadvertenties. Als je een RLSA-campagne wilt opzetten, dan is het noodzakelijk om een doelgroep lijst aan te maken. Zo’n doelgroep lijst kan bestaan uit afhakers die de afgelopen 90 dagen je site hebben bezocht. 

 

Er zijn verschillende tactieken die je kunt toepassen met een RSLA, voornamelijk:

  • Bezoekers die niet een aankoop hebben verricht, kun je opnieuw bereiken met dezelfde of aangepaste zoekwoorden. Bijvoorbeeld, je kunt deze bezoekers een speciale kortingscode laten zien in de advertentie.
  • Je kunt brede zoekwoorden gebruiken, die normaliter relatief kostbaar zijn, om mensen te bereiken die al eerder je webshop hebben bezocht.
  • Ook kun je een doelgroep lijst maken met bezoekers van je concurrenten.

Tactiek 7: Profiteer van slimme biedingstrategieën

Ten slotte merken we dat veel van onze nieuwe e-commerce klanten niet optimaal gebruik hebben gemaakt van slim bieden. Dit vinden wij zonde, omdat het zoveel tijd kan besparen. Deze tijd kan vervolgens weer gebruikt worden om te focussen op de creatives en doelgroepen.

 

Is er één biedingsstrategie die gegarandeerd meer verkopen genereert? Absoluut niet. E-comm businesses maken vaak gebruik van Doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS). Dit betekent dat je een zo hoog mogelijke conversiewaarde wilt behalen tegen de laagste kosten. Ons advies: start altijd met handmatig bieden en begin pas te testen met met automatische biedstrategieen als je ongeveer 15 aankopen in 30 dagen binnenhaalt.

Samengevat: wat je zelf kunt doen om e-commerce marketing goed toe te passen

In dit artikel bespraken we wat de beste SEA-tactieken voor jouw e-comm business zijn. Maar er is en komt nog meer. De komende periode delen wij alle ins en outs van marketing voor e-commerce bedrijven. Zo bespreken we onze e-commerce tactieken per kanaal, delen we een e-commerce benchmark rapport over de verschillende industrieën, en kun je de ultimate guide to e-commerce marketing downloaden.

Wil jij als eerste op de hoogte gehouden zijn van deze unieke stukken en verder leren over dé succesvolle methodes om meer uit je e-commerce te halen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, aan de rechterkant van de blog. 


Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching

Jim Colin

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.