E-commerce conversieratio benchmarks per industrie in 2021

E-commerce Industry Benchmark Rapport

Als webshopeigenaar of e-commerce manager zie je natuurlijk van dichtbij of het wel of niet goed gaat met je bedrijf. Toch blijft het lastig in te schatten hoe je het doet ten opzichte van je concurrentie. Vanuit ons vakgebied en onze ervaring met verschillende e-commerce partijen, schijnen we hier graag ons licht op. Wat zijn precies die industrie benchmarks voor e-commerce conversieratio’s? Is hier een verschil te zien tussen kanalen? En welk effect heeft je locatie op je conversieratio? Dat ontdek je allemaal met onze factsheet.

Over het E-commerce Benchmark rapport

Wat is een conversieratio?

Allereerst, niet onbelangrijk, even terug naar de basis: want wat was de conversieratio ook alweer? De conversieratio is één van de belangrijkste key perfomance indicators (KPI’S) in e-commerce. Het cijfertje toont hoeveel procent van je bezoekers ook daadwerkelijk overgaat op aankoop. Je berekent de e-commerce conversieratio door het aantal transacties te delen door het aantal bezoekers, en vermenigvuldigt de uitkomst vervolgens met 100%.

 

Conversieratio: ([aantal transacties]/[aantal bezoekers])*100%

 

Volgens Littledata kan het gemiddelde conversiepercentage voor e-commerce tussen 1% en 4% variëren. Het precieze getal is afhankelijk van verschillende variabelen en nuances. Zo bestaan er aanzienlijke verschillen in de conversiepercentages tussen onder andere landen, sectoren, apparaten, seizoenen, et cetera.

Wat beïnvloedt de conversieratio?

Uit onderzoek van Kotowski en Zumstein blijkt dat er zeven drijfveren zijn die de conversieratio in e-commerce significant verhogen:

 

  1. Kosteloos retourneren
  2. Kortingscodes
  3. Certificering
  4. Personalisatie
  5. Productreviews
  6. Aanbevelingen
  7. Digitale analyse

 

Je herkent het vast wel: je komt een aantal euro te kort voor gratis verzending, maar je koopt liever geen extra spullen die je toch niet nodig hebt of niet gaat gebruiken. Je bestelt daarom liever bij een webshop die wél gratis verzendt. Als je als bedrijf gratis verzending en/of retourneren aanbiedt, trek je klanten sneller over de streep om een aankoop te doen. Zo betalen ze namelijk geen vervelende extra kosten. Daarnaast helpt het om te communiceren over behaalde certificaten, awards en andere keurmerken. Dit neemt twijfels weg en zorgt voor vertrouwen, zeker nu er steeds meer scammers actief zijn op het internet.

 

Maar er zijn meer manieren waarop je als bedrijf je gemiddelde aantal bestellingen per websitebezoeker kunt verhogen. Maak je website bijvoorbeeld gebruiksvriendelijk, optimaliseer de laadsnelheid van websitepagina’s en zorg voor een juiste prijs/kwaliteitverhouding van je product of dienst.

De verhoudingen van conversieratio’s in e-commerce

Wil je graag weten hoe jouw bedrijf het doet ten opzichte van concurrenten? Je kunt de conversieratio van je bedrijf gemakkelijk vergelijken met de gemiddelde conversieratio van andere bedrijven in bijvoorbeeld hetzelfde land of dezelfde sector. Gebruik hiervoor ons benchmark rapport over conversieratio’s in e-commerce. Onthoud wel dat geen enkel bedrijf dezelfde conversieratio heeft. Dit heeft te maken met meerdere factoren zoals: de doelgroep, geografische ligging van een bedrijf en de penetratie in de markt.

 

Download hier het conversieratio benchmark rapport
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verschil tussen industrieën

Zo blijkt uit gegevens van IRP Commerce dat het conversiepercentage verschilt tussen industrieën. Marketingactiviteiten van het ene bedrijf leveren nu eenmaal meer op dan bij een ander bedrijf. Een hoge conversieratio geeft aan de marketing efforts lonen. Een andere reden kan zijn dat sommige producten of diensten minder uitleg nodig hebben. Voor producten met een hoger aankooprisico is er meer informatie nodig over het product en de specificaties ervan. Bij producten die een laag aankooprisico hebben, is minder informatie nodig. Zo vergelijkt een klant sneller verschillende bedrijven of merken als het gaat om nieuwe apparatuur vergeleken met een klant die op zoek is naar nieuwe schoenen.

Verschil tussen landen

Niet alleen verschilt het conversiepercentage tussen industrieën, ook tussen landen zijn er duidelijke verschillen. Dit kan te maken hebben met de volwassenheid van de markt, koopkrachtpariteit en logistiek en distributie. Merken en bedrijven die zich gevestigd hebben in de volwassen markt hebben een hoger conversiepercentage dan bedrijven die nog maar net begonnen zijn. 

 

Verder hebben het inflatiepercentage van een land, de economische groei en het consumptiegedrag invloed op de conversieratio. Tot slot beschikken niet alle landen over een goed logistiek- en distributienetwerk. De leveringsnelheid is in dit soort landen lager, waardoor mensen langer wachten op hun bestelling. Dit kan een drempel zijn waardoor mensen sneller bestellen bij een buitenlandse webshop.

Verschil tussen kanalen

Als laatste zit er verschil in conversieratio tussen verkeersbronnen. Volgens bronnen van VWO is verwijzingsverkeer de beste performer, gevolgd door e-mails en sociale media. Vrijwel elk bedrijf brengt via verschillende wijzen het aanbod onder de aandacht potentiële klanten. Dit gebeurt bijvoorbeeld via socialemediacampagnes, gastbloggen op autoritaire sites of implementeren van SEO-strategieën. 

 

Al dit soort activiteiten helpen bij het aantrekken van bezoekers. In onze gids zie je dat de prestaties van deze verkeersbronnen redelijk consistent blijven, waarbij het niet uitmaakt om welke branche het gaat. Wel geldt voor sommige branches dat een bepaald kanaal beter loont dan voor andere. Gebruik dit dus in je voordeel!

Benchmarking door DBOM

Als het gaat om benchmarking ben je bij DBOM aan het juiste adres. Bij DBOM gebruiken we eerdergenoemde benchmarks om een sterke strategie en gegrond advies te kunnen geven over jullie specifieke branche bijvoorbeeld. We stemmen KPI’s af die specifiek en uitdagend voor jullie branche is. Daarnaast leggen we de focus op omzet en winst waarbij we een realistische maar ook uitdagende ROAS afspreken met de klant. Benieuwd naar de conversieratio’s per branche, land en producttype? Download hier het e-commerce conversieratio rapport.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.